The Front of the House

Our Old House

Guard Dogs!

In 1998, we decided to get the builders in.  This is the story of what we had done to our old house in Oldfield Road, London N16.  We leave these pictures on our site as a reminder of eighteen (mostly) happy years spent living there.

Phil couldn't see anything wrong with it as it was.  The green had looked good when it had last been decorated in 1987, and the wallpaper in the lounge was from Sanderson!  But Steve's arrival in 1996 brought a new slant on things.  After some hard work in the main bedroom and the front of the house, we (well mostly Steve) were ready for a bigger challenge.

Even Phil accepted that the carpet was getting a bit threadbare in places (and there are only so many ways you can rearrange the furniture!)  But while we are at it, wouldn't it be nice to put in a door to the garden.  But then we'd have to...

We spent ages creating a 'wish list' of everything we'd thought of changing about the house.  We also had decided to get dogs, and this would end up determining a lot about the new layout.  We spent even longer drawing up plans and a work schedule on the computer.   Finally we got 'proper' drawings made, got planning permission from the local authority and, after a lot of effort, finally found a builder who was willing to consider doing the work within our budget.

We had to move out.  There was no choice since the first thing the builders would have to do was to knock down the existing bathroom, which was a one storey extension off of the kitchen.  We de-camped to a fairly grotty rented one bedroom flat in Stamford Hill for four months over the winter of '98/'99 while the work was carried out.

So what had been done?  Well as you came through the front door, nothing (apart from the lilac paint and the blue carpet) seemed that different from before.  But if you looked up, all the decorative plasterwork - indeed the whole ceiling (of the ground floor) - had been replaced.  And the stairs in front of you looked the same, but were, in fact, brand new.

It's not until you walked further back into the house that the first big change hit you.  We had the wall between the hall and the rear of the lounge removed.  Not only had this opened up a previously under-utilised space, but it also opened up the kitchen, and created a new route through to the garden.

But the main way through the house was now via the kitchen (admiring the new lighting above and the new - and level! - slate floor below), through what was the old bathroom but which had now become a conservatory/utility room (this was also supposed to be Benson's 'kennel', but he immediately took over the whole house!  And he had his own shower!)  From here, another set of doors led through to the - thankfully undamaged by the chaos - garden.

The new bathroom was now - more logically - upstairs.  We managed to squeeze a bath in, but in fact we only ever used our wonderful Power Shower, which involved fitting what seemed like an entirely new plumbing system into the house!  The bathroom also featured a big roof window, making it really light.

To move the bathroom upstairs without losing another room meant extending what had been the back bedroom (over the kitchen) over the new conservatory.  This created not only space for the bathroom, but for an adjoining corridor leading to a new home office / Phil's den, which included three phone lines, fourteen strategically-placed power points, (hopefully) future-proof cabling, and some pretty flash lighting!

While the builders may have done the hard stuff, we were left with the decorating.  It took another three or four months of hard labour (after work and at weekends) to turn the house from a building site back into our home.  And then, a few months later, we get Benson and our short-lived House Beautiful was turned into a canine nursery!

 

Return to Archive Index

Return to Main Page

As It Was, a Few Years Ago
The Hall - As it was Before and During the Building Work
The Stairs - During the building works When we Left
The Rear of the Lounge - as it was The New Staircase from the Hall
The Rear of the Lounge - as we were moving out
The Front of the Lounge - as it was The New-Look Lounge
The Front of the Lounge, as it was The Front of the Lounge
The Wall - before it was removed
The Rear of the Lounge Showing the New French Windows
Almost Gone!
Looking through the Kitchen to the new Conservatory
The Kitchen - as it was (including the sloping floor) Looking through the Kitchen to the New Conservatory
The Kitchen - as we were moving out
The Old Downstairs Bathroom - as it was The New Conservatory
The Old Downstairs Bathroom - as we were moving out
The New Conservatory
The Rear Bedroom - as we were moving out
Benson in his own shower, in the Conservatory!
The Rear Bedroom - as we were moving out
The New Study
Building the New Bathroom in part of the Old Rear Bedroom
The New Study
Building the New Study in the Rear Extension
The New Bathroom
Part of the cabling in the new study
The New Bathroom
The New Bathroom - a work in progress
The Master Bedroom
The Old Bathroom from the outside again
The Garden as it was, showing the Outside of the Old Bathroom The Spare Bedroom
The New Doors from the Lounge (or rather they will be)
The garden as it was

The Garden

Work in progress on the new Conservatory

The outside - showing the old lounge windows - just before we moved out

The Rear of the House from the Garden

The outside, just before we moved out

1

2